Hektisk sommar för brandmännen

Uppdaterad
Publicerad

Helgens brand i Lockhyttan är bara en av många denna sommar. Förra året var det 65 larm om markbränder i länet under månaderna maj, juni och juli. I år var det 140 larm, mer än dubbelt så många. Brandmännen har därför haft en väldigt intensiv sommar berättar Anton Sundstedt.

Anton Sundstedt jobbar som brandman på Nerikes brandkår och beskriver denna sommaren som mer intensiv än fjolårets.

– Vi har rullat väldigt mycket runt hela förbundet och hjälp deltidarna på plats med skogsbränder och liknande. Däremellan så har vi ju i stort sett bara åkt på larm här inne i Örebro för att täcka upp trafikolyckor, säger Anton.

Skogsbränder – Örebro län

Har det varit någon skillnad från tidigare år gällande antalet utryckningar?

– Ja det har det, framförallt med gräs- och skogsbränder och liknande. Och vi har ju kvar alla andra utryckningar, så det blir ju väldigt hektiskt.

Utöver andra utryckningar som med exempelvis trafikolyckor krävs det också en del arbete på stationen.

– Det blir ju väldigt mycket att göra även på stationen eftersom vi ska återställa allt runt om och tvätta slang, så det blir ju väldigt långa dagar.

Övertid har varit vanligt

Under söndagen kom Anton och några av hans kollegor hem från ett 25-timmarspass i Dalarna där man har hjälpt till i släckningsarbetet som nu är i avvecklingsfasen. Långa pass är inget obekant för en brandman men Anton berättar att denna sommaren har det varit mer intensivt än vanligt och övertid är inget ovanligt.

– Det är ju väldigt mycket övertid, men det tror jag det är i hela landet. Sen är det ju väldigt många som har ställt in sina egna semestrar för att de vill vara på plats och hjälpa till, säger han.

Men i Örebro har ingen behövt ställa in sin semester.

– När det krävts inkallningar och liknande så har vi tagit av de personerna som inte har semester. Så den har vi lyckats behålla bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder – Örebro län

Mer i ämnet