Två helikoptrar deltar i släckningsarbetet i Laxå. Foto: Peter Comstedt / SVT

Skogsbranden i Laxå – ”Just nu under kontroll men det är torrt i markerna”

Uppdaterad
Publicerad

De första larmen om en rökpelare som syntes söder om Laxå kom in till räddningstjänsten redan vid 17-tiden på fredagen. Men det tog tid att hitta den.

– Vi tog hjälp av brandflyget som såg branden och kunde ge oss exakt position, säger Thomas Bjerke på Nerikes Brandkår. Då brann det med öppna lågor.

Enligt uppgifter brinner det söder om Saltängen i närheten av ett elljusspår. Ytan det ska röra sig om är cirka 100 x 100 meter.

Tre brandstyrkor och två släckningshelikoptrar är på plats för att delta i släckningsarbetet.

– I just det här skogsområdet är spridningshastigheten långsam, säger Daniel Langenback på Nerikes Brandkår vid 20:00 på fredagkvällen. Just nu arbetar vi för att komma runt den från alla håll och begränsa spridningen.

Vid 21:00 rapporterade brandkåren att vattenbombningen varit framgångsrik men att släckningsarbetet kommer att pågå under natten till lördag.

– Just nu är det under kontroll men det är ju torrt i markerna, avslutar Thomas Bjerke.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder – Örebro län

Mer i ämnet