Med en stor portion idérikedom lyckades Susanne Persson och hennes man göra en egen AC. Foto: Emma Ahl/SVT

Hon gör succé med hemmabyggd AC – räddar i värmen

Uppdaterad
Publicerad

Nu när sommaren är som varmast är det många som är på jakt efter fläktar. Susanne Persson från Örebro och hennes man har tagit saken i egna händer och själva konstruerat en AC.

Det var en varm sommar för fem år sedan som Susanne Persson och hennes man byggde ihop en hemmagjord AC av en hink, PET-flaskor och en fläkt.

– Jag brukar komma med förslagen på att vi ska göra någonting och min gubbe brukar komma på själva idéerna, säger Susanne. Vi byggde den tillsammans.

Hinken är så pass hög att stora frysta PET-flaskor kan stå i den. På sidorna har man gjort mindre hål och satt dit de övre halvorna av mindre flaskor och på toppen sitter en fläkt som blåser ner i hinken.

– Den kyler ju inte ner hela vårt hus, men den kyler ner vårt sovrum eller köket några grader iallafall, säger hon.

Blev populär på Facebook

När Susanne delade bilden på deras hemmagjorda AC i en grupp för återbruk på Facebook blev den väldigt populär och inlägget fick tusentals med gillningar och har i nuläget flera hundra kommentarer. Många inspireras och vill göra likadana. 

–  Det är ju jättekul, säger Susanne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.