Hemvården behöver anställa 20 personer som helst av allt ska börja arbeta redan på måndag. Foto: TT/arkiv

Hemtjänsten vill snabbanställa varslade från hotell- och restaurangbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Företag inom bland annat hotell- och restaurangbranschen varslar och permitterar personal på grund av coronapandemin. Samtidigt behöver den kommunala vård- och omsorgen snabbt anställa mer personal för att hantera sjukfrånvaro bland personalen. Nu vänder sig Örebro kommun till personer som gått miste om arbete i skuggan av coronaviruset.

Hemvården i Örebro kommun riktar sig nu till personer som arbetat på hotell, restauranger och butiker men förlorat arbete på grund av coronaviruset.

Just nu behöver vård- och omsorgen i Örebro anställa 20 personer som helst av allt ska börja redan på måndag nästa vecka.

– Vi i vård- och omsorgen är i akut behov av hjälp eftersom många medarbetare är hemma på grund av vab eller är sjuka själva. Samtidigt finns andra verksamheter i stan som går på knäna och inte kan erbjuda jobb eftersom mycket står still, säger Elisabeth Mattsson, chef på bemanningsenheten i Örebro kommun.

”Blir en win-win”

Tanken är att de som anställs ska utföra enklare uppdrag så att utbildad och erfaren personal kan fokusera på omvårdnad.

– Många äldre är ensamma och i en sådan här situation kanske de är ännu ensammare. De som anställs kan vara ett stöd för de äldre och kanske gå en promenad eller liknande, säger Elisabeth Mattsson.

Bland annat har bemanningsenheten på kommunen kontaktat City Örebro för att meddela att de vill anställa personal som just nu står utan jobb.

– Det är bra med erfarenheter från serviceyrken och därför kan de gå in i hemvården och hjälpa till, det blir en win-win, säger Elisabeth Mattsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet