Foto: SVT

”Rutinerna måste följas”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns flera omständigheter kring varför en man dog i polisens arrest i Örebro i slutet av maj i år. De anhöriga anser att vissa omständigheter inte är helt färdigutredda, men förundersökningen kring dödsfallet har lagts ner.

– Jag tycker det här är jättetragiskt. Jag förstår att vi är mänskliga, att vi gör fel och vi har våra brister, men det finns ändå rutiner som man måste hålla i ett rättssäkert samhälle, säger Angelita Nooni som tidigare varit gift med mannen som avled i polisens arrest.

Han försökte starta nytt

Hon bor i Jönköping, och det var dit hon och hennes dåvarande man flyttade som nygifta i början av 90-talet. Hon försökte hjälpa honom att lämna ett tufft liv bakom sig och starta om på nytt. Men de skiljde sig och han valde så småningom att flytta tillbaka till sin uppväxtstad, Örebro.

Man död i arresten

Greps av polis

Och det var i Örebro som polisen omhändertog honom i enlighet med LOB, lagen om berusning, en tidig kväll i maj 2016. Han var kraftigt berusad och misstänktes för ett mildare brott. Han fördes till arresten i polishuset för tillnyktring och förhör.

Det beslutades om tillsyn var 15:e minut eftersom att han var påverkad av både alkohol och tabletter. Personalen var alltså medvetna om mannens tillstånd när de låste in honom sovandes på mage.

Slutade andas i polishuset

– Man har helt enkelt inte analyserat hans egentliga tillstånd ordentligt, säger Angelita Nooni.

Klockan 23.45 upptäckte personalen att mannen, som hela tiden enligt interna dokument legat på mage och snarkat, hade slutat andas. Återupplivningsförsök inleddes omgående och ambulans var snabbt på plats. Men mannens liv gick inte att rädda och klockan 00:59 dödförklarades han.

Uppgifter kring döden kan inte verifieras

En förundersökning inleddes omgående gällande vållande till annans död. Men utredningen visade enligt åklagaren att rutinerna efterföljts i och med att mannen hade haft tillsyn var 15:e minut enligt protokollet.

Men de uppgifterna kan inte verifieras. Den kamerautrustning som övervakar cellkorridoren visar sig nämligen inte fungera och det går inte att se om det som står i protokollet verkligen stämmer.

Polisen kommenterar dödsfallet

SVT Nyheter Örebro kommer fortsätta rapportera om dödsfallet i arresten under dagen. Följ oss på webben och på sociala medier för senaste nytt (reds anm).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Man död i arresten

Mer i ämnet