Coronapandemin stoppar nu Hindersmässan. Foto: Lovisa Blomberg/SVT

Hindersmässan ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen Hindersmässa i Örebro nästa år. Det beslutade tekniska nämnden idag, torsdag.

– Utifrån förutsättningarna så är det ett självklart beslut att ta, säger Ullis Sandberg (S), ordförande programnämnd samhällsbyggnad.

Nämnden har beslutat att inte ansöka om markupplåtelse för marknaden hos polismyndigheten. Beslutet är taget med anledning av den pågående coronapandemin.

– Det är klart att det här handlar om att undvika risken för smittspridning eftersom det handlar om många människor som samlas på en liten yta, säger Ullis Sandberg (S), ordförande programnämnd Samhällsbyggnad.

Coronaviruset i Örebro län

Stora konsekvenser

Att beslutet tas nu handlar om att anmälningstiden för knallarna är just i denna period.

– Det får givetvis stora konsekvenser för dem. Detta betraktas ju som uppstarten för årets marknader runtom i landet.

Hindersmässoveckan arrangeras årligen under fyra dagar i januari och brukar samla omkring 155 utställare och ha uppskattningsvis 80 000-120 000 besökare.

– Det är ju ett evenemang som har flera hundra år på nacken och som har genomförts även under kristider. Men som det ser ut nu är det inte möjligt att genomföra själva marknadsdelen, säger Sandberg.

Oklart läge

Om det blir andra evenemang under Hindersmässoveckan är ännu oklart eftersom det är andra aktörer än kommunen som brukar arrangera dessa.

– Marknaden är en stor folkfest i Örebro som varje år samlar många människor på en liten yta. Hur pandemin utvecklar sig framåt vet vi ingenting om, med det finns all anledning att tro att pandemin inte är över i januari så jag ser det som naturligt att kommunen ställer in, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare, Region Örebro Län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet