Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cecilia Albertsson (M) blir ny kommunstyrelseordförande i Hällefors. Foto: SVT

Historiskt maktskifte i Hällefors efter ny lottdragning

Uppdaterad
Publicerad

Hällefors har på tisdagen fått en ny kommunstyrelseordförande. Och det var genom lotten som Cecilia Albertsson (M) nu blivit vald efter Annalena Järnbergs (S) bortgång. Det här var NA först att berätta om.

Det har varit turbulent i Hälleforspolitiken det senaste året. Med två jämnstarka block på 13 mandat och SD i en vågmästarroll med fem mandat, har det varit svårt att få till ett majoritetsstyre.

Vid kommunfullmäktige i december lottades en ordförande till kommunstyrelsen fram och den föll på Annalena Järnberg (S) som stod mot Cecilia Albertsson (M) efter att SD lagt ner sina röster i slutomröstningen.

För en månad sedan kom det tragiska beskedet att Annalena Järnberg avlidit.

Under tisdagens kommunfullmäktige beslutades det om en ny omröstning där scenariot blev det samma att lotten fick avgöra – men där Moderaternas kandidat drog det längsta strået mot socialdemokraternas kandidat Håkan Bergström (S).

Nya styret – så ser mandatfördelningen ut

Moderaterna (åtta mandat) kommer att styra i minoritet ihop med Centerpartiet (tre mandat) och Grythyttelistan (två mandat).

Så här ser mandatfördelningen ut:

Socialdemokraterna 9

Moderaterna 8

Sverigedemokraterna 5

Vänsterpartiet 4

Centerpartiet 3

Grythyttelistan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.