Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Lottning avgjorde kommunstyret i Hällefors – vänstersidan vann

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ordentlig dramatik under kommunfullmäktige i Hällefors när nytt kommunstyre skulle väljas. Efter flera turer slutade omröstningen oavgjort och lotten fick avgöra.

Med två jämnstarka block var det in i det sista oklart vem som ska leda kommunstyrelsen Hällefors de kommande fyra åren: Högerblockets kandidat, eller vänstersidans.

De båda sidorna har 13 mandat var i kommunfullmäktige efter valet. SD, med fem mandat, fick därmed vågmästarroll.

Valet 2022 Örebro län

Under mötet meddelade SD att de skulle rösta för socialdemokraten Annalena Järnberg som kommunstyrelsens ordförande, men med tillägget att moderaten Cecilia Albertsson skulle bli vice ordförande.

Överraskade politiker i Hällefors hade en hel del att diskutera under pausen och det landade i att varken höger- eller vänstersidan gick med på SD:s förslag.

Därmed fick lottning avgöra vem som ska bli ordförande i kommunstyrelsen, och lotten föll på Annalena Järnberg (S).

Men även om kommunstyrelsen nu leds av S så väntar stora utmaningar eftersom det fortfarande oklart vilken politik, exempelvis budget, som kommer röstas igenom.

S har dessutom endast ett valtekniskt samarbete med V och hur partierna ska kunna enas i frågor under mandatperioden återstår att se. Dessutom har Moderaterna en utslagsröst om det blir oavgjort vid omröstningar i kommunfullmäktige eftersom de tidigare i höstas fick posten som ordförande i kommunfullmäktige.

Starta videoklippet för att få kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet