Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Askersunds kommun

Rörigt fullmäktige i Askersund – budgetfrågan återremitterad

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett långdraget och rörigt kommunfullmäktige i Askersund på måndagskvällen. När budgeten skulle röstas igenom stannade mötet upp allt mer och ajournerades flera gånger, med hänvisning utredande av rättsläge.

Det var i samband med att att fullmäktige skulle rösta om de tre liggande förslagen till budget som det rådde delade meningar mellan kommunstyrelsens ordförande och fullmäktiges ordförande om hur förslagen till beslut skulle läggas fram.

Det hela slutade med att Socialdemokraternas förslag om återremittering av hela budgetfrågan vann. Ett extra kommunfullmäktige skall därför hållas innan nyår för att hinna klubba en kommunbudget för nästa år.

Valet 2022 Örebro län

Arvoderad oppositionsföreträdare

Frågan om att inrätta ytterligare ett arvoderat uppdrag i kommunen, kallat ”oppositionsföreträdare” till Sverigedemokraterna vållade också het debatt.

Socialdemokraterna menade att den styrande minoriteten låtit sig köpas av SD, mot deras stödröster för att fortsatt kunna leda kommunen. Moderaterna å sin sida, hävdade att förfarandet handlar om att SD:s väljare mot bakgrund av valresultatet, har rätt att få inflytande.

Centerpartiet ansåg att problemet med det hela handlade om den demokratiska ordningen och hur förslaget tagits fram på kort tid efter ett val.

I videoklippet finns ett kort utdrag från det sex timmar långa mötet. Det handlar hur de tre förslagen till budget skulle hanteras av fullmäktige. Hela punkten fick efter 20 minuters ajournering skjutas fram till ett extrainsatt kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet