Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inger Trodell Dahl (S) valdes till kommunfullmäktiges ordförande i Askersund under måndagskvällen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Inger Trodell Dahl (S) är ny fullmäktigeordförande i Askersund

Uppdaterad
Publicerad

Inger Trodell Dahl (S) valdes till kommunfullmäktiges ordförande i Askersund under måndagskvällen. Valet innebär att den styrande borgerliga minoritetens kandidat förlorade.

Kommunen styrs nu av en borgerlig minoritet bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna som kom till makten efter valet 2018 med stöd av SD. Årets valresultat innebar att SD stärkte sin position då partiet fick ytterligare två mandat och nu har sju mandat i fullmäktige.

Inför kvällens val av presidium till kommunfullmäktige stod valet mellan den styrande minoritetens förslag och den nuvarande oppositionen, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet. Det borgerliga styret har efter valet 11 mandat medan oppositionen har 14.

Inte helt klart än

Och det blev alltså oppositionsförslaget som vann, med Inger Trodell Dahl  (S) som ordförande. Kurt Blomqvist (S) valdes till vice ordförande.  Moderaten Sofia Härdvall Hansson valdes till andra vice ordförande.

Vilka partier som kommer styra kommunen kommer stå helt klart efter nästa fullmäktige, då kommunstyrelsen ska väljas.

  • Är kommunens högsta beslutande organ. 
  • Ledamöterna väljs i de allmänna valen som hålls andra söndagen i september vart fjärde år.
  • Fullmäktige har 33 ledamöter, varav en ordförande, en förste vice ordförande och en andre vice ordförande.
  • Kommunfullmäktiges ordförande väljs av kommunfullmäktige den 31 oktober 2022.

Källa: Askersund kommuns hemsida

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet