Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cecilia Albertsson (M) menar att SD och Fredrik Dahlberg är ansvariga för att lotten fick avgöra. Foto: SVT

SD kritiseras för att kommunstyret avgjordes av lotten

Uppdaterad
Publicerad

Under dagens kommunfullmäktige i Hällefors skulle det väljas ny ordförande till kommunstyrelsen. SD med sin vågmästarroll skulle välja höger eller vänster – men de presenterade ett eget förslag som föll. Sedan la de ner sina röster, vilket gjorde att lotten fick avgöra.

SD presenterade under kommunfullmäktige ett förslag om att S skulle få ordförandeposten i kommunstyrelsen och att M skulle få viceposten. Men det förslaget gick varken höger eller vänstersidan med på.

När fullmäktige i stället skulle ta ställning till ursprungsförslagen där det stod mellan Annalena Järnberg (S) och Cecilia Albertsson (M) la SD ner sina röster vilket gjorde att lottning fick avgöra. Lotten föll på Annalena Järnberg (S).

Valet 2022 Örebro län

– Vi tänkte att vi la ett förslag som var rimligt utifrån valresultatet. Vår ambition var att få en bred politisk kommunikation i kommunstyrelsen, för kommunens bästa, säger Fredrik Dahlberg (SD), gruppledare.

Fredrik Dahlberg har tidigare sagt till SVT att ”vi kan inte låta det gå till lottning, utan vi får ta ståndpunkt” och nu kritiseras han av Moderaternas kandidat, Cecilia Albertsson, att vara ansvarig för att lotten fick avgöra.

Hör honom svara på kritiken i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet