Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lina Särén, ordförande för Sverigedemokraterna i Askersund Foto: SD/SVT

SD släpper fram minoritetsstyre i Askersund

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Askersund har bestämt sig. Partiet släpper fram Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna att fortsätta styra kommunen.

– Vi har hela tiden sagt att vi står närmast Moderaterna, säger Lina Särén (SD), ordförande för partiet i Askersund.

Efter valet har det varit oklart vilka som ska styra kommunen.

När kommunfullmäktige sammanträdde den 31 oktober valdes socialdemokraten Inger Trodell Dahl till fullmäktigeordförande. Detta efter att SD valt att gå fram med en egen kandidat.

Valet 2022 Örebro län

Konstellationen S, C, MP och V vann därmed omröstningen med sina 14 mandat mot de 11 mandat som M, KD och L har tillsammans.

SD fäller direkta avgörandet

Men nu ser det ut att bli annat utfall i nästa kommunfullmäktige i mitten av december. SD har nämligen bestämt sig för släppa fram Moderaternas förslag till kommunstyrelsens ordförande och det nuvarande M-ledda styret.

– Vi har haft väldigt bra diskussioner med Moderaterna de senaste veckorna där vi kommit betydligt längre än vad vi gjorde de första månaderna efter valet. Sedan har vi nu också fått möjlighet att få större insyn i den politiska verksamheten, säger Lina Särén (SD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet