Sjuåriga Alva Lindelööf i Nora HC. Foto: SVT

Hockeyboom bland tjejer – ishockeyförbundet: ”På väg åt rätt håll”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet unga tjejer som börjar med hockey har ökat med flera tusen de senaste åren. Ökningen är resultatet av en medveten satsning från förbundet som menar att fler tjejer är nödvändigt för att sporten ska accepteras i framtiden.

Förra säsongen var över 4.000 unga flickor med i Tre kronors hockeyskola för flickor som arrangeras av ishockeyklubbarna runt om i landet. 

– De senaste fyra åren har vi mer än fördubblat antalet tjejer som börjar spela ishockey så utvecklingen av nya flickor till ishockeyn ser bra ut, säger Tommy Boustedt, generalsekreterare Svenska ishockeyförbundet.

Tommy Boustedt. Foto: Svenska ishockeyförbundet

Hockeyskola viktigt vapen

Ishockeyförbundet genomförde 2010 en utredning som landade i en åtgärdsplan med målet att locka fler spelare, domare och tränare till dam- och flicksidan. En av de viktigaste åtgärderna blev Tre kronors hockeyskola för flickor. Förbundet hjälper till med personliga inbjudningar till samtliga barn i landet i åldrarna fem till sju år inför varje säsong.

Alma Bååth får hjälp med skridskorna. Foto: Sophie Olsson Rahlén

Över tvåtusen fler

Säsongen 13/14 lockade hockeyskolan 2.062 tjejer och förra säsongen 4.237 stycken. Samtidigt har antalet licensierade dam- och flickspelare ökat. Från 3.023 stycken säsongen 13/14 till 5.500 stycken i år.

– Om vi ska bli en accepterad sport i framtiden och kunna växa då måste vi ha med tjejerna. Flickor är ju halva befolkningen så varför skulle inte ishockey vara för dem också, säger Tommy Boustedt, generalsekreterare Svenska ishockeyförbundet.

Lång väg kvar

Med drygt 56.000 licensierade spelare är fortfarande är herr-och killdominansen total.

– Vi är på väg åt rätt håll men vi är inte alls framme där vi vill hamna. Det kommer att ta lång tid att göra det, säger Tommy Boustedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.