Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se barnskötaren Madelen Eklund i klippet. Foto: Hannah Gustafsson/SVT

Hög personalfrånvaro i Örebro kommuns förskolor riskerar att påverka barnen

Uppdaterad
Publicerad

Korttidsvikarier i den kommunala förskolan kostade Örebro kommun 59 miljoner kronor förra året. Det motsvarar nästan 160 heltidstjänster.

– Man försöker att det inte ska påverka barnen, men det gör det i längden eftersom man inte kan göra allt pedagogiskt arbete som man vill göra, säger Madelen Eklund, barnskötare.

SVT Nyheter Örebro har tagit del av en förstudie från Örebro kommun som visar på en ansträngd bemanningssituation i kommunens förskolor. På vissa förskolor utgör kostnaden för timvikarier omräknat i heltidstjänster uppemot en femtedel av hela förskolans personalstyrka.

Men enligt Anki Jansson, förskolelärare och ledamot i Sveriges lärare Örebro, ger siffrorna inte hela bilden av arbetssituationen på de kommunala förskolorna – och menar att den i verkligheten kan vara ännu mer ansträngd.

Ökad arbetsbelastning

Fackförbundet hör från sina medlemmar att på vissa förskolor väljer personalen att inte ta in vikarier från den så kallade bemanningsenheten, som är kommunens vikariepool.

– Tar du in en vikarie som inte känner verksamheten blir det en ökad arbetsbelastning för du måste ge vikarien handledning samtidigt som du har barngruppen att ta hand om, säger Anki Jansson.

”Yngre barn känsligare”

En annan anledning kan vara att det inte är helt enkelt att ta in nya vikarier i förskolornas småbarnsgrupper.

– Med yngre barn kan det vara känsligare. Man reagerar när det kommer in en ny person. Det handlar mycket om anknytning och man vill ha en trygghet i förskolan, säger Anki Jansson.

Tar in kända vikarier

Många förskolor försöker därför ta in vikarier som varit i verksamheten tidigare och barnen känner igen, uppger hon. Och detta är något som även bekräftas av kommunens studie.

Örebro kommun ska nu vidta flera åtgärder för att försöka komma åt den ansträngda bemanningssituationen.

I klippet hör du mer om bemanningsproblemen i de kommunala förskolorna i Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.