Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är det man behöver ha koll på med sin cykel inför våren? Cykelreparatören Tobias Norrlund förklarar i klippet. Foto: SVT

Hög tid att byta från dubbdäck till sommardäck – hektiska tider på cykelverkstaden

Publicerad

Dubbdäck sitter inte bara på bilar. Också i cykelverkstaden betyder vår att det är dags för däcksbyte.

Precis som på däckverkstaden för bilar är våren en stressig tid hos cykelverkstäderna. En del cyklar ska bli av med dubbdäcken.

Andra cyklar har vilat sig under vintern men kanske behöver väckas till liv med nya däck, drev och kedja.

– Det är väldigt hektiskt just nu, säger cykelreparatören Tobias Norrlund.

76 procent av örebroarna har tillgång till cykel visar Örebro kommuns resvane-undersökning från förra året.

34 procent cyklar varje vecka

Så hur ofta använder man cykel i stället för att välja bil, kollektivtrafik eller något annat färdsätt? 34 procent säger att de använder cykeln dagligen eller någon eller några gånger i veckan.

Om man i stället väljer att räkna andel av det totala antalet resor som görs så utgör cykelresorna 17 procent. Fortfarande görs 61 procent av resorna med bil.

När örebroarna väljer att inte använda cykeln så beror det oftast på att man tycker avståndet är för långt. Tvåa på listan över det som hindrar är att det är svårt att transportera varor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.