Personerna bodde i en fallfärdig industribyggnad under usla levnadsförhållanden under tiden de utnyttjades för att tigga. Foto: SVT

Fallet med bulgariska tiggare överklagas till HD

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten fällde men hovrätten friade. Nu vill riksåklagaren att fallet kring människohandel i Ljusnarsberg tas upp av Högsta Domstolen (HD) eftersom ”det saknas vägledande uttalanden”.

Riksåklagaren anser att det finns skäl för Högsta domstolen att pröva det uppmärksammade fallet om människohandel i Ljusnarsberg, det framkommer av ett yttrande som Mikael Björk som är vice överåklagande gjort.

”Det saknas vägledande uttalanden från Högsta Domstolen” skriver Mikael Björk som är vice överåklagare.

Helt olika bedömningar

Både tingsrätten i Örebro och Hovrätten har resonerat kring huruvida de tio bulgarerna varit utnyttjade och befunnit sig i en utsatt situation i lagens mening men kommit fram till helt olika slutsatser.

”Behovet av vägledande uttalanden från Högsta Domstolen är långt ifrån nytt” tillägger Mikael Björk. ”Utvecklingscentrum Göteborg har under i vart fall de senaste nio åren vid flera olika tillfällen och med flera olika åklagare under hand diskuterat om det förelegat tillräckliga skäl för att överklaga tidigare domar i mål om människohandel till Högsta domstolen.”

Olika domar

Ärendet rör två män som misstänktes ha tvingat sina bulgariska landsmän att tigga i Kopparberg med omnejd. Sammanlagt handlade det om ett tiotal människor som bott i en fallfärdig industribyggnad under usla levnadsförhållanden under tiden de utnyttjades för att tigga.

Tingsrätten dömde i november 2017 de båda männen till fängelsestraff på fyra år och två månader för människohandel.

Men när ärendet togs upp i hovrätten i februari 2018 friades männen eftersom hovrätten ansåg att det inte gick att bevisa att ett brott begåtts.

Nu menar riksåklagaren att det finns skäl för att, i vart fall delvis, överklaga domen till Högsta Domstolen.

För att ärendet ska tas upp krävs först att HD beviljar prövningstillstånd

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Människohandel i Örebro län

Mer i ämnet