Förhållandena i husen i den lilla byn gör att kommunen klassat dem som obeboeliga. Foto: SVT

Hovrätten frikänner två män som utnyttjat tiggare

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten friar de två män som varit misstänkta för att ha lurat bulgariska landsmän till Sverige med löften om jobb och sedan tvingat dem att tigga. I tingsrätten dömdes männen till över fyra års fängelse, men hovrätten menar att det inte går att bevisa att något brott begåtts.

Det var den 19 januari förra året som polisen slog till mot en industribyggnad på en mindre ort i Ljusnarsbergs kommun i Örebro län. Tre personer greps och åtalades misstänkta för inblandning i människohandel.

Två män dömdes i tingsrätten till över fyra års fängelse för människohandel medan en kvinna friades helt.

Men nu ändrar hovrätten domen och frikänner männen helt.

Utnyttjandet räcker inte

I ett pressmeddelande skriver hovrätten att det står klart att de båda männen har rekryterat och transporterat personerna till Sverige, och att tiggare har utnyttjats.

– Människohandel är ett komplext brott och för att någon ska kunna dömas måste flera förutsättningar vara uppfyllda, säger hovrättsrådet Martin Andersson.

Ny bevisning i målet

Hovrätten har lyssnat på flera av de målsägande igen och även 13 nya vittnen. Samtidigt har ny omfattande bevisning kommit till.

– Åklagaren påstår att männen vilselett målsägande att komma till Sverige men det anser vi att åklagaren inte bevisat och för att få en fällande dom måste alla förutsättningar vara uppfyllda, säger Martin Andersson.

Eftersom de båda männen frikänns ska de inte heller utvisas eller betala skadestånd.

Domen blir vägledande

Eftersom det finns få domar gällande människohandel och att de två männen nu blir frikända i hovrätten kan det bli svårare att döma andra som begått liknande brott.

– Det finns inte så mycket praxis på det här området så alla domar blir viktiga i vägledningssynvinkel.

Känns det inte konstigt att fria när ni ändå konstaterar att viss människohandel har skett?

– Nej, det kan man inte säga. Det är vår uppgift att fria när inte alla rekvisit är uppfyllda, säger Martin Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Människohandel i Örebro län

Mer i ämnet