Enligt rapporten ”Mår alla bra?” är det livsvillkoren för unga som påverkar deras mående. Foto: Pontus Lundahl/TT

Elever i ny enkät: Det får oss att må bra i högstadiet

Uppdaterad
Publicerad

Elever i årskurs 9 behöver känna tillit till andra människor och vara trygg i skolan, det visar en rapport från Region Örebro län. Att sova tillräckligt och att vara fysiskt aktiv är också faktorer som bidrar till ett bra mående.

Rapporten ”Mår alla bra?” är baserad på enkätsvar från elever i årskurs 9 i länen Örebro, Västmanland, Sörmland och Uppsala. Enligt enkätsvaren är det livsvillkoren som förklarar skillnaderna i elevernas mående. Trivsel i skolan, en ljus framtidssyn, tillit till andra människor och trygghet i skolan är några av faktorerna som har starkast samband med ett bra mående. Även god sömn och fysisk aktivitet är viktigt.

– Det är oerhört viktigt att vi ger alla barn och unga samma chans till ett gott mående. Resultatet av undersökningen visar att det tyvärr inte är så, och nu behöver vi i Region Örebro län tillsammans med skolorna, kommunerna och civilsamhället arbeta för att ytterligare förbättra det hälsofrämjande och förebyggande arbetet, säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Oro för ekonomi

Undersökningen visar också att det finns faktorer som får unga att må mindre bra, och främst är det en oro för sin familjs ekonomi.

– Vi har goda kunskaper om vad ungas ohälsa beror på, och hur den kan undvikas. Nu måste vi med gemensamma krafter omsätta denna kunskap i handling. Vi måste börja se den ojämlika hälsan som det samhällsproblem det faktiskt är, säger Behcet Barsom (KD), regionråd, i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer