Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vinita Qvist och Elvy Wicklund driver tillsammans byrån Kvinnojuristen. De konstaterar att det ett år efter att samtyckeslagen infördes fortfarande finns många som är okunniga om den. Foto: SVT

Advokaterna: Viktig information om samtyckeslagen ska inte ges av föräldrar

Publicerad

Målsmäns åsikt och erfarenhet kring sex och samtycke är inte nödvändigtvis sådan att den ska föras vidare till nästa generation. Det konstaterar två advokater med lång erfarenhet av fall som rör våldtäkt och sexbrott. Informationen är viktig men borde skötas av andra än föräldrar i hemmet, menar de.

Elvy Wicklund och Vinita Qvist driver tillsammans advokatbyrån Kvinnojuristen. Precis som namnet antyder företräder de framförallt kvinnor och det handlar ofta om våldtäkter och andra sexuella övergrepp.

När SVT låter advokaterna recensera Brottsoffermyndighetens broschyr och kampanj ”Av fri vilja” får den högt betyg när det gäller innehåll och utformning.

Skolor och ungdomsmottagningar bättre

Däremot hade båda gärna sett att informationen inte skickats hem till familjer utan istället gått ut via skolor och ungdomsmottagningar, eftersom det målsmannen säger hänger på egna erfarenheter och egen syn på sex och självbestämmande.

– Det är inte alls säkert att det är den som ska kommuniceras till nästa generation, konstaterar Vinita Qvist.

– Det är ju framförallt ungdomsmottagningar som träffar unga, som skriver ut preventivmedel och skulle kunna ha bra samtal kring samtyckeslagen, menar Elvy Wicklund. Det skulle man kunna ha i grupper till exempel.

Många känner inte till innehållet i lagen

Den nya samtyckeslagen, tillsammans med Me Too-rörelsen, har på många sätt förändrat deras arbete till det bättre.

– Den har till exempel gjort att många fler anmäler när de blivit utsatta för något brottsligt, säger Vinita Qvist.

– Tidigare krävdes det att gärningsmannen kunde visa att det inte förekommit tvång eller våld, idag handlar det om att visa att det funnits samtycke innan, det är också en stor skillnad.

Men trots det är det alltså många som inte känner till innehållet i lagen.

SVT rapporterade · Hur pratar ni om sex hemma?

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer