Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Märtha Wicklund (V) vill återinföra det extra tillägget och Jessica Ekerbrings (S) svar i klippet. Foto: SVT

Höjda priser slår hårt mot ekonomiskt utsatta: ”Måste göra något nu”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet i Örebro vill återinföra ett extra tillägg på 400 kronor i månaden till barnfamiljer som haft försörjningsstöd i längre än sex månader – ett tillägg som togs bort i Örebro för två år sedan.

– Att lyfta frågan om att alla människor kan sätta mat på bordet till sina barn är akut och något vi måste göra något åt nu, säger Martha Wicklund (V), kommunalråd.

Oron i omvärlden skapar just nu djupa hål i plånboken för dem som har de allra tuffast ekonomiskt. Med en inflation på 6,4 procent i april, samtidigt som försörjningsstödet ”bara” höjdes med 1,6 procent inför året, gör att ekvationen inte går ihop för alla.

SVT Nyheter Örebro har sökt socialminister Lena Hallengren (S) som i en skriftlig kommentar säger att regeringen i dag inte har några förslag att förändra försörjningsstödet men att man följer prisutvecklingen väldigt noga.

Extra tillägg togs bort efter många år

Vad kan kommuner göra för att underlätta för personer med ekonomiskt bistånd? I exempelvis Örebro hade man mellan åren 1998 till 2020 ett extra tillägg som gavs ut till personer som haft försörjningsstöd i mer än sex månader. För barnfamiljer handlade det om 400 kronor extra i månaden medan hushåll utan barn förlorade 200 kronor extra i månaden.

Hör varför Martha Wicklund (V) vill återinföra det extra tillägget och Jessica Ekerbrings (S) svar i klippet.

Akuta pengar går att söka

Jessica Ekerbring (S) som är ordförande i arbetsmarknadsnämnden menar att personer som inte får pengarna att räcka till har möjlighet att ansöka om akut bistånd.

– Tittar vi från januari till dagens datum så ser vi ingen konstig utveckling där utan det har legat ganska så still. Det här är ju ett mätinstrument vi kan använda oss av. Jag vet inte hur allmänt känt det är att det finns. Men hör man av sig och säger att man behöver mer i ekonomiskt bistånd så tittar vi på det och talar om att den möjligheten finns, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.