Så berörs lärarna av barnens utsatthet: ”Känner ständig oro”

Uppdaterad
Publicerad

Det är ofta skolorna som fångar upp utsatta barn och dagligen får signaler om att de kan leva under mycket svåra förhållanden. På Ekbacksskolan i Fellingsbro möter mellanstadieläraren Josefine Bernström ständigt barn som äter upp sig före och efter helger på grund av hunger.

– Även om jag går på sommarlov så har ju inte jag släppt de här barnen, säger hon.

Ett stundande sommarlov är något som många barn ser fram emot just nu. Men inför sommarlovet får läraren Josefine Bernström en klump i magen när hon tänker på de barn hon möter dagligen, som har det tufft.

– Det märks väldigt tydligt att de här barnen på måndagar och fredagar äter väldigt mycket skolmat. Man tar gärna om två-tre gånger och bunkrar upp för att tillgodose det man missat under helgen, eller ser till att man får i sig mat som räcker över hela helgen.

Hör hennes tankar och oro i klippet.

Störst utsatthet märks i Fellingsbro

Enligt Ann-Sofi Morling, lärare i Frövi, är situationen inte fullt lika allvarlig som i Fellingsbro, även om skillnader mellan hur barn har det märks på bland annat kläder och möjligheter till fritidsaktiviteter.

Josefine Bernström menar att man är mycket mer än bara lärare.

– Det är inte bara att man går till jobbet och gör sitt jobb, utan man gör allt man kan. Jag har kollegor som ställer upp och skänker glasögon till barn som är i behov av det. Många gånger har jag själv erbjudit mitt eget mellanmål till barn i stället för att äta det själv, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.