Foto: Johannes Weckström /SVT

Höjt försvarsanlag säkrar jobb i Karlskoga

Uppdaterad
Publicerad

Försvaret får ett utökat anslag med knappt en miljard. Det står klart när regeringen i dag presenterade budgeten. Pengarna ska användas för att köpa in ytterligare 24 pjäser av modellen Archer som tillverkas i Karlskoga.

– Det känns kul att kunna presentera denna nyhet. Det här ger direkt bäring på produktionen och skapar en produktionstrygghet här i Karlskoga, sa försvarsministern Peter Hultqvist på presskonferensen i Karlskoga.

När regeringen presenterade budgeten för nästa år står det klart att försvarsbudgeten höjs från 10.2 till 11.1 miljarder kronor. Höjningen ska ge försvaret en stabil ekonomisk grund i köpet av artillerisystemet Archer. Pengarna fördelas upp i två poster där 450 miljoner går till en engångsfinansiering av 12 pjäser och sedan ytterligare 450 miljoner som läggs i en anslagskredit som sträcker sig fram till 2020.

Höstbudgeten 2016

Norge drog sig ur affären

– 24 stycken pjäser ska levereras under 2016 och 2017, sedan tillkommer 24 pjäser som ska levereras succesivt fram till 2020, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Sammanlagt ska alltså 48 stycken Archer-pjäser finnas i det svenska försvaret 2020. Från början var det tänkt att Sverige skulle dela pjäserna med Norge, där respektive land skulle investera i 24 Archer-pjäser vardera. Men efter att Norge drog sig ur affären valde svenska staten alltså att fullfölja affären ensamma, vilket bland andra SvD har rapporterat om.

Officersförbundet kritiserar regeringen

Trots budgettillskottet kritiserar Officersförbundet i dag regeringen för att vara ansvarslös eftersom att de anser att budgetökningen inte sker i takt med säkerhetsläget.

– Försvarsmakten har larmat om att nuvarande finansiering leder till ökat risktagande för Sveriges del. Om en militär eskalation skulle ske inom de närmaste åren kommer ansvaret vila tungt på de politiker som suttit vid rodret och under många år vägrat lyssna på de tydliga signaler man fått, säger Lars Fresker, ordförande i Officersförbundet, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2016

Mer i ämnet