Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linda Karlsson, museiarbetare på Skoindustrimuseet. Foto: Åsa Svennebäck / SVT

Utställning berättar om den bortglömda katastrofen i skoindustrin

Uppdaterad
Publicerad

Årets sommarutställning på Skoindustrimuseet i Kumla heter ”Avtryck av en katastrof”, och berättar om den tragedi som utspelade sig i skoindustrin under 1940- och 50-talen i Sverige.

Det har varit ett grävande för att få fram information om vad som hände och hur många som egentligen drabbades. Det konstaterar Linda Karlsson, som satt ihop utställningen.

– Förmodligen fanns det starka krafter som inte ville att det skulle bli känt hur illa det faktiskt var.

Bytte ut bensin mot bensol

Det var när man började byta ut bensin till det kemiska ämnet bensol (bensen idag) under andra världskriget som arbetare i skofabrikerna började bli sjuka. De blev trötta, bleka och andfådda, fick hjärtklappning och drabbades av ständiga blödningar från mun och näsa.

15 personer dog men Linda Karlsson misstänker att mörkertalet var stort.

– Många familjer drabbades av hemska tragedier, och det var många på höga positioner både inom industrin och vården som hävdade att bensolen inte alls var anledningen. En läkare valde att stå upp för sin åsikt, men han och många andra fick strida för att de drabbade skulle få upprättelse. Ändå fick många inte det, säger Linda Karlsson.

I klippet berättar Linda Karlsson bland annat om Elis Andersson, som jobbade på en av skofabrikerna i Kumla innan han dog

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer