Foto: Frida Danielsson/SVT

Hon gör konst av kungens säng

Publicerad

Visste du att det finns en säng som alltid står bäddad för kungaparet på Örebro slott? Den sängen har något av en huvudroll i en installation som visas upp under fredagen, i samband med att allmänheten välkomnas till residensvåningen.

Den 97-årige konstnären Gerd Göran från Sångshyttan utanför Hällefors står bakom den installation som visas upp i dag. Konstverket finns i kungens sovrum, vilket ligger i residensvåningen, som visas upp för allmänheten i dag på Örebro slott.

Där finns bland annat en säng som alltid är redo för kungligt besök. Och Gerd Göran har använt sig av olika typer av gräs och ett täcke hon har designat för flera år sedan för att ge sängen ett nytt utseende.

– När jag såg den här ljusa sängen så tyckte jag inte att den såg speciellt kunglig ut och jag tänkte att det här täcket jag gjorde för många år sedan skulle passa bra.

Glad över att vara på plats

Gerd Göran är glad över att vara på slottet och säger att det är lite av en dröm som har gått i uppfyllelse.

– Jag har blivit så välkomnad här på slottet, jag sov här i natt och jag såg inga spöken, säger hon.

Men om kungen skulle komma just idag skulle det bli lite svårt att få plats i bädden. Men Gerd Göran tror att det skulle gå att lösa ändå.

– Han får väl lägga sig lite försiktigt rakt ner på den i så fall, säger hon.

Inte så vanligt med kungliga besök

Men kungaparet kommer inte på besök till Örebro slott särskilt ofta.

– Förra året var han inte här någon gång, och det går ju ändå ganska bra att åka mellan Örebro och Stockholm, säger landshövding Maria Larsson.

Kungen har flera sängar till sitt förfogande runt om i Sverige – varje residens har en säng till kungaparet.

Men det är ju bostadsbrist i Örebro, skulle ni inte kunna hyra ut det här rummet till exempel en student istället?

– Det händer att andra gäster bor i rummet när kungen inte är där, men jag tror att det skulle bli lite svårt att göra det till en permanent lösning, säger Maria Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer