Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Kommunstyrelsens ordförande om politiska styret i Ljusnarsberg den kommande mandatperioden. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Ewa-Leena Johansson (S) har styrt Ljusnarsberg i 20 år – ser fram emot ännu en mandatperiod

Publicerad

Valresultatet talar inte för några större politiska förändringar i Ljusnarsbergs kommun. I 20 år har socialdemokraten Ewa-Leena Johansson varit kommunalråd. Nu ser hon fram emot ännu en mandatperiod, i ett majoritetsstyre med Vänsterpartiet.

Före valet styrdes Ljusnarsbergs kommun av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna i ett majoritetsstyre.

Men i valet 2022 kandiderade varken Miljöpartiet eller Liberalerna om mandat i kommunen. Redan i höstas bröt Liberalerna och gick med i liberala europeiska partiet Volt. När rösterna är räknade står det klart att Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet får flest mandat och behåller egen majoritet.

-  Vi hade hoppats att vi skulle få med oss Volt som ställde upp lokalt, men tyvärr kom de inte in, säger Ewa-Leena Johansson (S).

Stödröster och lägre deltagande

Att det fanns färre partier att rösta på tror hon gjort att fler stödröstat på Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

– Sen ser man, nationellt också, att valdeltagandet är lite lägre. Jag tror det påverkat till viss del.

Alla fyra partier som fick tillräckligt med röster för att få en plats i kommunfullmäktige ökade, förutom Sverigedemokraterna, som har lika många mandat som förra perioden. Ewa-Leena Johansson har inte fått några signaler om att någon skulle sätta sig emot ett fortsatt styre med S och V.

– Det vet jag inte, de har inte lämnat in något sådant i alla fall. Första nya fullmäktige sammanträder efter 15 oktober, då väljs presidium i fullmäktige. I december utser vi ny kommunstyrelse, så det återstår att se i så fall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet