Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra djurskyddshandläggaren berätta om hoten. Foto: Philip Naskret/SVT

Hon hotas i jobbet: ”Vi gör det för djurens skull”

Uppdaterad
Publicerad

Via mejl, telefon, sociala medier eller ute på besök hos djurhållare. Hoten mot djurskyddshandläggare kommer i olika former och de blir allt fler.

– Klimatet där ute har blivit tuffare, säger handläggaren ”Maja”, om sin arbetsmiljö.

Varannan vecka följer polisen med ut på ärenden hos djurägare, enligt Maja, som jobbar som djurskyddshandläggare på länsstyrelsen.

– Vi har ett bra samarbete med polisen och det tänker jag att vi ska fortsätta ha. De kan hjälpa oss i situationer som uppstår i fält, så vi har en tryggare arbetsmiljö.

Hjälper att åka två och två

Numera åker hon och hennes kollegor oftare ut två på ett ärende, vilket bidrar till en bättre arbetsmiljö. De håller uppsikt över djuren, men också situationen.

– Det hjälper ganska mycket att vi är två. Då är vi två personer som upplever en situation. Står jag och pratar med en djurhållare finns ju min kollega som håller koll på miljön runt omkring, det kan ju finnas andra personer i miljön.

”Brinner för djuren”

Hon tycker att hon får stöttning på arbetet för att hantera den allt tuffare vardagen. Det finns möjlighet att prata med psykolog. Men arbetsmiljön är också ett diskussionsämne kollegor emellan. Det hårdnande klimatet är inget som fått henne att fundera på att byta bana i yrkeslivet.

– Nej, självklart är det jättetufft och jobbigt att utstå det här. Men vi som arbetar med det gör det för djurens skull och vi brinner så mycket för djuren, så det väger tyngre. De fina möten vi får med många djurhållare väger upp och gör arbetet roligt.

Maja heter egentligen något annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.