• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här kan leda till att enstaka individer inspireras att begå våldsamma handlingar” Foto: Ellen Pan/SVT

Experten: Så radikaliseras myndighetskritiska nätverk på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Nätverk som sprider desinformation om myndigheter har ibland kopplingar till varandra och riskerar att utnyttjas av främmande makt. Det menar Hannah Pollack Sarnecki, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut.

– Det rör sig om nätverk som är sårbara och därmed också mottagliga för påverkan, säger hon.

SVT har kartlagt individer som riktar kritik, hat och i vissa fall hot mot Länsstyrelsens djurskydd. Enligt Hannah Pollack Sarnecki finns det en risk att enstaka individer inspireras att begå våldsamma handlingar, till exempel när myndighetens anställda hängs ut med namn och bild.

– Det vi ser i vår forskning är att det finns aktörer som existerat länge i den här typen av miljöer som är väldigt snabba på att fånga upp individer som hamnat utanför det etablerade samhället, och koppla ihop olika nätverk till varandra.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet