Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kartläggning – nätverk av djurägare riktar hot mot länsstyrelsen Foto: SVT Grafik/Twitter/Länstyrelsen

Hatgrupp innan pulverattacken: “Ni kommer bli som jagade villebråd”

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av mars skickades pulverbrev till 19 olika länsstyrelser, och hotet var riktat mot myndighetens djurskyddsavdelningar. SVT har kartlagt nätverk av personer som på ett systematiskt sätt hotat och hängt ut djurskyddshandläggare under flera års tid.

Pulverbreven lamslog arbetet på länsstyrelserna under en hel dag, och ledde bland annat till att det inte gick att nå handläggare via den gemensamma växeln.

I dag pågår 21 förundersökningar om breven, samordnade av polisens Nationella operativa avdelning, Noa.

Det finns olika grupper runtom i landet som anklagar länsstyrelsen för att omhänderta djur på felaktiga grunder. Vår granskning visar hur tongivande individer sprider anklagelser i nätforum, skickar hotfulla meddelanden till myndigheter och hänger ut handläggare med namn och bild.

Föreslår våldsdåd

Grupperingarna har kopplingar till varandra. Ledande personer förekommer exempelvis i varandras kommentarsfält och videor på Youtube, och sprider varandras material.

– De är fler än man kan tro och de hjälper varandra, säger en djurskyddshandläggare på en länsstyrelse till SVT.

SVT har träffat en ledarfigur i rörelsen, som vill vara anonym. Han driver en Facebookgrupp med 2 000 medlemmar och står åtalad för förtal mot två anställda på länsstyrelsen, men säger själv att han tar avstånd från hot:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Han leder grupp mot Länsstyrelsen med 2 000 följare: ”Vissa vill gå ut med våld” Foto: Makan Rahmati

Hjälper andra polisanmäla

”Stoppa Länsstyrelsen” pekas av flera oberoende källor ut som en av de mest aggressiva grupperna. Den drivs av en kvinna bosatt i Stockholm och hennes sambo. Paret blev av med sitt djurtillstånd för tre år sedan och har sedan dess överklagat beslutet gång på gång.

Kvinnan agerar också ombud åt andra djurägare och hjälper dem att polisanmäla myndigheten. I en skrivelse från länsstyrelsen uppges bland annat att hon företräder en person som agerat hotfullt genom att dyka upp hemma hos handläggare.

Vi får kontakt med kvinnan på Facebook – se mer i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här söker reportern hotgruppens ledare för att fråga om pulverbreven Foto: Makan Rahmati

Vet du mer? Tipsa oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Djurkriget

Mer i ämnet