OBS: Genrebild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Uppmaningen: Gå hem till poliser och ”ge dem vad de förtjänar”

Uppdaterad
Publicerad

Flera poliser har utsatts för kränkningar och hot efter att ha hjälpt länsstyrelsen med djurskyddsärenden i Stockholm. Händelserna klassas som brottsliga, det visar en tillbudsrapport. Bland annat ska personer ha uppmanat varandra att åka hem till poliserna och ”ge dem vad de förtjänar”.

I anmälan står det att en avsändare skickat ett 90-tal mejl till polisen sedan förra sommaren, med ”propaganda avseende påstådda övergrepp i djurskyddsärenden.”

Bakgrunden är att poliser ibland gör handräckningar åt länsstyrelsen när djur ska omhändertas. Det eftersom situationerna i vissa fall kan bli hotfulla eller våldsamma.

Djurkriget

Uppmaningen: Åk hem till poliser

Enligt tillbudsrapporten har fem poliser kartlagts och pekats ut som brottslingar, inkompetenta, korrupta och mentalt sjuka. Samtidigt ska följare av aktivisterna ha gått ut i sociala medier och uppmanat folk att åka hem till poliserna för att ”ge dem vad de förtjänar” och ”göra det riktigt jobbigt för dem”.

Polisen bedömer handlingarna som brottsliga, i form av förtal, ofredande och hot mot tjänsteman. Av samtal framgår oro för att personer ska kontakta medarbetare, kartlägga anhöriga eller ta redan på vilka djur man har.

Möte om pulverbrev

I slutet av mars 2023 hölls ytterligare ett möte med anledning av att pulverbrev skickats till ett stort antal länsstyrelser runtom i landet. Senare avslutades ärendet då man konstaterade att polisen ”agerade handfast mot aktuella aktörer” och att ”gruppen är trygg och har bollat det mycket.”

SVT har i en granskning rapporterat om hur aktivistgrupper systematiskt riktar hot och hat mot myndighetsanställda, då man anser att länsstyrelsen omhändertar djur och beslutar om djurförbud på felaktiga grunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Djurkriget

Mer i ämnet