Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ändringen efter Jordbruksverkets miss: Så ska de undvika fel framöver Foto: Länsstyrelsen/Tomas Magnusson/Jordbruksverket

Ändrar rutinerna efter upptäckten – bidrag gick till person med djurförbud

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna från Stockholm har fått ekonomiskt stöd för hållning av får och hotade djurarter samtidigt som hon haft djurförbud. Nu ska Jordbruksverket införa en ny rutin för att undvika att bidrag betalas ut felaktigt.

– Vi har sett den här luckan och därför täpper vi till den, säger Peter Krause, sektionschef på Jordbruksverket.

Kvinnan från Stockholm har fått 304 713 kronor i jordbrukarstöd under nästan tio års tid, varav 80 164 kronor varit för hållning av får och hotade djurarter. Sedan hon fick djurförbud i maj 2020 har bidraget fortsatt betalas ut, totalt 24 031 kronor.

Enligt Peter Krause beror missen på att myndigheten inte automatiskt fått information om djurförbud från länsstyrelsen – något som man själva ska ha konstaterat vid en översyn av arbetet.

Djurkriget

– Det är jätteolyckligt. Förfogar man inte över djuren så ska man inte heller ha de medlen, säger han.

SVT har sökt kvinnan med djurförbud för en kommentar, men hon har inte återkommit.

Hör mer om Jordbruksverkets nya åtgärd i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Djurkriget

Mer i ämnet