• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt länsstyrelsen tog inte djurägarna hand om sina djur ordentligt i Sverige – nu kan de fortsätta som vanligt på Åland. Foto: SVT

Lucka i regelverket – så kommer djurägare undan svenska myndigheter

Publicerad

Svenska djurägare som får förelägganden eller förbud för att de missköter sina djur kan flytta utomlands och fortsätta som vanligt, visar en granskning av SVT Nyheter Stockholm.

– Vi har haft misstankar om åtminstone ett par fall i närtid där vi tror att man tagit djur till Åland, säger Joakim Johansson, avdelningschef på Länsstyrelsen i Stockholm.

SVT har hittat fyra fall där personer som varit skrivna i Stockholm flyttat till Åland efter de fått djurförbud, och sedan anmälts på nytt till Ålands djurskyddsmyndighet.

På Åland får myndigheterna aldrig kännedom om personens historik – om inte någon aktivt tipsar dem. Och ett djurförbud utfärdat i Sverige gäller inte där.

Djurkriget

– Det är personer som inte vill göra de åtgärder vi kräver och sen försvinner med djuren vilket kan tolkas som att de vill komma undan, säger en handläggare på en länsstyrelse i Sverige som vill vara anonym.

Kopplingar mellan djurägare

I en Facebokgrupp där man kritiserar länsstyrelsen skriver en administratör att ”fler och fler djurägare flyttar utomlands” på grund av ”inkompetenta djurskyddsinspektörer”.

Enligt Joakim Johansson på länsstyrelsen förekommer det att djurägare tipsar varandra om hur man kan kringgå regelverket.

Den som flyttar djur ska anmäla det till Jordbruksverket. Men när SVT ber om statistik på hur många som anmält flytt av djur till Åland så finns inte en enda registrering.

– Det kan finnas ett mörkertal, absolut, säger Joakim Johansson.

Vill se gemensamt register

Laura Ölander, veterinär på Ålands landskapsregering, berättar att man känner till problemet. De vill se över möjligheten att skapa ett gemensamt nordiskt register för djurförbud.

SVT har sökt djurägarna på Åland. En av dem svarar att problemen med djuren uppstod på grund av att hon mådde dåligt. Därför flyttade hon till Åland för att få stöd av sin familj.  En annan skriver att hon inte flyttat till Åland varken med eller på grund av djurförbud och menar att det svenska djurskyddet bedrivs av ”jäviga och korrupta tjänstemän”.

Den här granskningen har gjorts i samarbete med Ålands radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Djurkriget

Mer i ämnet