Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du höra mer om kvinnan som driver kampanjen ”Stoppa Länsstyrelsen”. Foto: SVT Grafik/Pär Fredin/TT/Länsstyrelsen

Avslöjar: Kvinna bakom hatgrupp behöll djur trots förbud – flyttade till Åland

Publicerad

”Stoppa länsstyrelsen” har pekats ut som en av de mest hotfulla aktivistgrupperna mot länsstyrelsen. SVT kan nu avslöja att kvinnan bakom gruppen, som är folkbokförd i Stockholm, flyttade till Åland för två år sedan med flera av de djur som hon är förbjuden att ha. Samtidigt har hon fått fortsatt jordbrukarstöd.

Det var i maj 2020 som kvinnan fick djurförbud. Enligt länsstyrelsen hade hon och hennes sambo brustit i skötseln av 30 får, en anka, 40 höns, elva getter och en hund – det handlade bland annat om smutsiga utrymmen, skaderisker och djur i underhull.

Kvinnan har sedan dess drivit en intensiv kampanj mot länsstyrelsen genom att mobilisera på sociala medier, hänga ut handläggare på nätet och skicka hundratals mejl till myndigheter med formuleringar som att personal på länsstyrelsen ”kommer bli som jagade villebråd” – vilket SVT har rapporterat om i en tidigare granskning.

Djurkriget

I en ansökan om hävning av djurförbudet 2022 uppgav kvinnan att ”samtliga djur har avyttrats i enlighet med besluten och det har därefter inte förekommit någon djurhållning”.

”Blev problem”

Men så blev det inte. Istället tog kvinnan med sig getterna till Åland för drygt två år sedan.

– Hon hade dem fritt överallt, de gick längs vägarna. Det är klart att det blev problem, säger en person som bor i området.

SVT erfar att getterna fortfarande är i kvinnans ägo men att hon anmälts till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet och därefter anlitat en person för att sköta dem.

– Senast hon var här och tittade till getterna var i mars, berättar djurhållaren som vill vara anonym.

Åländska myndigheter konstaterade brister i kvinnans djurskötsel, men ärendet avslutades då man ansåg att problemen åtgärdats.

Bidrag för hotade djurarter

Kvinnan har fått 304 713 kronor i jordbrukarstöd av Jordbruksverket under nästan tio års tid, varav 80 164 kronor varit för hållning av får och hotade djurarter. Sedan hon fick djurförbud har totalt 24 031 kronor betalats ut för djurhållning.

Först den 30 januari i år tog myndigheten beslut om att häva stödet då man fått kännedom om kvinnans djurförbud.

SVT har sökt kvinnan flera gånger för att ställa frågor om jordbrukarstödet och flytten till Åland, men hon har inte återkommit. Hon har tidigare sagt till SVT att länsstyrelsen omhändertar djur utan grund och att djurägare inte får tillräcklig juridisk hjälp.

Den här granskningen har gjorts i samarbete med Ålands radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Djurkriget

Mer i ämnet