Foto: TT

Efter hoten: Länsstyrelsen vill dölja medarbetares namn

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Stockholm vädjar till regeringen att stärka skyddet för anställda som arbetar med djurskyddsfrågor. Bakgrunden är att myndigheten sett att angreppen ökat i omfattning och allvarsgrad de senaste åren.

Anställda har bland annat blivit uppsökta i hemmet av djurägare, fått meddelanden på privata telefoner samt varit föremål för omfattande kartläggning. Vid flera tillfällen har anställda hängts ut med namn och bild på sociala medier. En del incidenter har gått vidare till åtal.

Länsstyrelsen Stockholm vill nu att regeringen ska se över lagstiftningen och utöka möjligheten att använda tjänstenummer i stället för namn på handläggare. Man vill också förstärka sekretessen för de anställdas privata kontaktuppgifter.

Djurkriget

Finns det inte en risk att sådana åtgärder inskränker möjligheten att granska offentlig verksamhet?

– Genom att ange tjänstenummer uppstår en tidsfördröjning från det att den enskilde läser dokumentationen till dess att hen kan ta del av tjänstepersonens namn genom att till exempel ringa till länsstyrelsen. Tjänstepersonen är således inte anonym i ordets rätta bemärkelse, utan det finns en nödvändig spårbarhet. Om den som är part i ärendet vill klaga så försvåras det inte överhuvudtaget eftersom tjänstenumret identifierar medarbetaren, säger Håkan Larsson, säkerhetschef på Länsstyrelsen Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Djurkriget

Mer i ämnet