Två män dog efter skottlossning i Vivalla. Nu är sex personer misstänkta för mord och mordförsök. Foto: SVT

Hovrätten fastställer tingsrättens dom efter gängmorden i Vivalla

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten meddelade på tisdagen att den fastställer tingsrättens dom gällande gängmordet i Vivalla sommaren 2018.

Två män dödades i samband med händelserna i stadsdelen Vivalla i Örebro förra sommaren, båda var i 20-årsåldern.

Det var den 3 juli som två män körde in i bostadsområdet på en moped och skottväxling utbröt mellan dem och en tredje person. Den tredje personen blev upphunnen och sköts ihjäl. En av männen på mopeden blev svårt misshandlad och avled.

En man frikändes

I maj i år dömde tingsrätten två män för mord, ytterligare två personer dömdes för synnerligen grov misshandel och en av dem även för vållande till annans död för dödsmisshandeln. En femte man som stått åtalad för dödsskjutningen, friades från misstankar, något både åklagare och anhöriga till den man som sköts till döds överklagade till hovrätten.

Men även hovrätten har kommit fram till slutsatsen att det inte är bevisat att mannen gjort sig skyldig till skjutningen, och fastställer alltså tingsrättens dom.

– Vi har en förståelse för att det är en situation där det finns till viss del motstridiga uppgifter och är en svårare bevissituation, säger åklagaren Martina Winslow, gällande den punkten.

Hovrätten gör samma bedömning

Tingsrättens dom överklagades även av tre av de män som dömdes för inblandning i dödsmisshandeln, och även i den delen gör hovrätten samma bedömning som tingsrätten. I det fallet yrkade åklagarna att en av männen som dömdes för synnerligen grov misshandel, skulle dömas för mord.

– Vi blev mycket förvånade över att tingsrätten ansåg att det här agerandet kan vara en synnerligen grov misshandel och inte mord. Och det har nu hovrätten bestämt sig för att fastställa, det tycker vi är märkligt, säger Martina Winslow.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Vivalla 2018

Mer i ämnet