Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Helena Eckerrot Flodin, åklagare i det uppmärksammade miljöbrottet som även kallas batteriskandalen. Foto: Nick Strömgren/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hovrättens mildrar tingsrättens dom i batteriskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Göta hovrätt dömer de fyra män som stått åtalade för miljöbrott, men påföljderna blir mildare än i tingsrätten. Åklagare Helena Eckerrot Flodin säger att ingen tidigare har dömts till sådana straff vid ett liknande brott.

Tingsrätten dömde förra året männen till flera års fängelse, för grovt miljöbrott. I dag kom hovrättens dom där två av männen återigen döms för grovt miljöbrott till tre respektive två och ett halvt års fängelse. Hovrätten fastställer även tingsrättens beslut om näringsförbud för dessa två män.

Villkorlig dom för två

De två andra männen döms för miljöbrott, men inte till fängelse. De två männen döms till villkorlig dom och hovrätten upphäver tingsrättens beslut om näringsförbud.

Hovrätten konstaterar, precis som tingsrätten, att männen hanterat runt 1 900 ton svart massa har transporterats från Karlskoga till olika platser i Örebro, Kumla och Eskilstuna där avfallet förvarats utomhus utan väderskydd och även grävts ner.

Åklagaren Helena Eckerrot Flodin anser att domen är bra men tycker ändå att hovrätten skulle gått på tingsrättens tidigare dom.

– Jag skulle vilja att hovrätten fastställde tingsrättens dom, säger Eckerrot Flodin.

Förorenat med tungmetaller

Enligt den utredning som gjorts har batterimassan hanterats så att lakvattnet från avfallet varit frätande och varit extremt förorenat av tungmetaller. Det har dessutom funnits en risk för att det vattnet skulle spridas samt att ämnena kunnat påverka hälsan för människor, djur och växter på lång och kort sikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batteriskandalen

Mer i ämnet