Foto: Anders Nord / SVT

Hovrättens dom: SVT tvingas lämna ut filmsekvens

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Television överklagade tingsrättens beslut om att SVT ska lämna ut filmat material från upploppet på en skola i Hallsberg. Men nu slår hovrätten fast att domen ska gälla.
– Vi kommer att se över domen och ta ställning till hur vi ska gå vidare, säger SVT-chefen Linda Hermansson.

I början av mars ägde ett våldsamt upplopp rum på Alléskolan i Hallsberg. SVT Nyheter var snabbt på plats och kunde filma upploppet, där sten kastades mot både polisen och SVT:s team.

Sju personer sitter nu häktade misstänkta för inblandning i upploppet och åklagaren har begärt att få ta del av SVT:s material från platsen.

Åklagaren vill bearbeta materialet

– Det material som sänts vet vi skulle hjälpa vår utredning. Men vi skulle behöva ta del av allt råmaterial för att kunna titta närmare på det och bearbeta det, sade åklagaren Louise Helleday efter att tingsrätten beslutat att SVT skulle lämna ut materialet.

SVT-chefen: ”Förstår att det kan låta konstigt”

Men SVT överklagade tingsrättens beslut till hovrätten.

– Vi förstår att det kan låta konstigt att vi inte vill lämna ut opublicerat material. Men för oss handlar det om en principfråga, inte om att skydda brottslingar, säger SVT Nyheter Örebros ansvariga utgivare Linda Hermansson.

Vill inte att materialet sprids utanför SVT

Kärnan i varför SVT inte vill lämna ut materialet har att göra med att SVT:s arkiv innehåller stora mängder känsligt material. Den som väljer att medverka i SVT ska känna sig trygg med att materialet stannar hos SVT och inte sprids till utomstående aktörer.

Läs mer: Lärare vågade inte vittna – ändrar sig efter samtal med polis

Därför är det viktigt att SVT sätter ner foten och markerar detta när myndigheter begär att få ta del av företagets material, förklarar Linda Hermansson.

– Vi kommer att se över domen och ta ställning till hur vi ska gå vidare, säger SVT-chefen Linda Hermansson.

Beslutet kan få konsekvenser

Samtidigt är hon orolig över utvecklingen där myndigheter mer frekvent och med rättsväsendets hjälp begär att få tillgång till SVT:s arkiv.

– Risken är att dagens fällande dom i förlängningen minskar förtroendet för etablerad media, som är en av hörnstenarna i vår demokrati, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UPPLOPP I HALLSBERG

Mer i ämnet