– Domen är lindrigare än det jag yrkat på. Och jag kommer nu i lugn och ro överväga om jag ska överklaga, säger åklagare Louise Helleday. Foto: SVT

Åklagaren om domarna: ”Ovanligt med våldsamma upplopp”

Uppdaterad
Publicerad

Idag meddelade Örebro tingsrätt domen för de 13 personer som stod åtalade för upploppet vid Alléskolan. Elva unga män fälls för våldsamt upplopp.
– Jag är allmänt nöjd med domen, säger åklagaren Louise Helleday.

Tretton unga män stod åtalade för upploppet i Hallsberg och idag klockan 11 kom domen från Örebro tingsrätt. Elva personer döms för våldsamt upplopp. Nio av dessa döms även för försök till grov misshandel och en tionde för medhjälp till försök till grov misshandel.

– Jag har hunnit titta på domen men kan inte uttala mig om alla detaljer än. Men jag är allmänt nöjd, säger åklagaren Louise Helleday.

LÄS MER: Åklagaren yrkar på fängelse för upploppet i Hallsberg

”Lindrigare än det jag yrkat på”

Det var den 6 mars i år som flera personer kastade sten och glasflaskor mot polisen vid Alléskolan i Hallsberg. Polisen grep flera personer på platsen.

Åklagaren Louise Helleday hade yrkat på fängelsestraff för flera av de inblandade, men de åtalade personer som varit mellan 18 och 20 år gamla, har dömts till skyddstillsyn förenat antingen med samhällstjänst eller ett kortare fängelsestraff.

– Domen är lindrigare än det jag yrkat på. Och jag kommer nu i lugn och ro överväga om jag ska överklaga.

LÄS MER: 27-åringen döms till ett års fängelse

Ett ovanligt fall

Enligt Louise Helleday för upploppet i Hallsberg till ovanligheterna.

– Det är inte ofta som man har våldsamma upplopp i rätten. Och det är inte vanligt med upplopp vid en skola. När det gäller det här fallet hade vi också ovanligt bra bevismaterial från bland annat SVT och övervakningskameror. Många personer blev också gripna direkt vid händelsen.

De inblandade parterna har nu tre veckor på sig att överklaga domen. Har den ena parten överklagat domen i tid, får också motparten överklaga domen i ett så kallat anslutningsöverklagande. Den sista dagen för ett anslutningsöverklagande är om fyra veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UPPLOPP I HALLSBERG

Mer i ämnet