Elva fälls för våldsamt upplopp i Hallsberg

Uppdaterad
Publicerad

Idag meddelade Örebro tingsrätt domen för de 13 personer som stod åtalade för våldsamt upplopp, försök till grov misshandel och förberedelse till grov misshandel.

Tretton personer stod åtalade och idag kom domen att 11 personer döms för våldsamt upplopp. Nio av dessa döms även för försök till grov misshandel och en tionde för medhjälp till försök till grov misshandel.

LÄS MER: Detta har hänt – kastade sten mot polisen

TV: Hör åklagare och advokat kommentera domen

Tingsrätten har i sin dom tagit hänsyn till personernas inblandning och ålder och påföljderna varierar därför från person till person. 27-åringen, som är äldst, döms till ett års fängelse. Han anses även varit den ledande personen i upploppet. De fyra yngsta, som alla är under 18 år, döms till ungdomstjänst eller ungomdsvård.

Resterande sex personer döms till skyddstillsyn och antingen samhällstjänst eller ett kortare fängelsestraff.

Kastade sten och glasflaskor

Det var den 6 mars i år som flera personer kastade sten och glasflaskor mot polisen vid Alléskolan i Hallsberg. Polisen kunde gripa flera personer på plats och flera av dem är kända av polisen sedan tidigare. En av dem har kopplingar till gängkriminalitet.

Åklagare Louise Helleday misstänkte tidigt att oroligheterna grundade sig i ett tidigare bråk på skolan.

Idag kom domen mot de 13 personer som åtalades efter upploppet i Hallsberg. Foto: SVT

LÄS MER: Alla artiklar om upploppet i Hallsberg

Bevisningen under rättegången bestod av bland annat förhör med drabbade poliser, lärare på skolan och förhör med de åtalade. Man hade även bildmaterial från Sveriges Television som filmats under upploppet och som lämnats till åklagaren efter dom i hovrätten.

Så resonerar tingsrätten

Enligt tingsrättens dom var det ett våldsamt upplopp som inträffade. Gruppen som attackerade polisen agerade tillsammans, detta enligt både fotografier, filmer och förhör med poliser. De kom till platsen tillsammans från samma håll och rörde sig som en grupp.

Även om det handlar om få personer så menar tingsrätten att det handlar om en folksamling. Och även om händelseförloppet är kort, ca 20 sekunder, så handlar det om ett våldsamt upplopp enligt lagen. 

I domen går sedan tingsrätten igenom vad varje person gjort i samband med upploppet, bland annat utifrån de videofilmer som finns från händelsen.

Poliser får skadestånd

På det viset kan man koppla vad varje person gjort under upploppet och tingsrätten dömer därefter elva av männen för våldsamt upplopp och nio av dessa även för försök till grov misshandel. 

De poliser som blev utsatta för stenkastningen har tilldömts skadestånd om ett sammanlagt belopp på 44.000 kr.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Ett stort bråk utbryter vid Alléskolan i Hallsberg den 6 mars. Bråket eskalerar när en större grupp maskerade ungdomar angriper polisen med stenar och glasflaskor. Även SVT:s team drabbas.

Elva personer grips på platsen. Samtliga är mellan 16-27 år. De anhålls senare misstänkta för våldsamt upplopp.

Bakgrunden till bråket ska enligt polisen ha varit ett tidigare slagsmål på skolan. Flera av ungdomarna är tidigare kända av polisen. Några av dem är inte hemmahörande i Hallsberg.

Flera av de inblandade häktas den 10 mars för inblandning i upploppet. En av personerna har kopplingar till ett kriminellt nätverk.

Utredarna möts av komplikationer när de försöker övertyga flera av lärarna på skolan att vittna.

Den 27 mars, tre veckor efter upploppet, häktas även en 19-årig man från Närke på sannolika skäl misstänkt för våldsamt upplopp och försök till grov misshandel.

Den 20 april åtalas totalt 13 personer i Örebro tingsrätt. Brottsrubriceringarna är våldsamt upplopp, försök till grov misshandel och förberedelse till grov misshandel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UPPLOPP I HALLSBERG

Mer i ämnet