En av de häktade har kopplingar till en kriminell organisation. Foto: Anders Nord/Svt

Hallsbergsupploppet: Häktad har kopplingar till kriminell organisation

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagsförmiddagen hade samtliga sex personer som misstänks för inblandning i upploppet vid Alléskolan i Hallsberg häktats. Nu kan SVT Nyheter berätta att en av dessa personer varit medlem i ett kriminellt nätverk med kopplingar till Bandidos.

Initialt greps elva personer för inblandning i upploppet i Hallsberg i måndags. Samtliga personer anhölls senare samma dag, men sedan dess har fem av dessa släppts på fri fot.

Men sex personer är under fredagen häktade, samtliga på sannolika skäl misstänkta för våldsamt upplopp och försök till grov misshandel.

Koppling till kriminellt nätverk

Bland dem finns en person med kopplingar till ett kriminellt nätverk, det framgår när SVT Nyheter Örebro studerat de häktade personernas bakgrund.

– Jag känner till att han haft en sådan koppling, men jag kan inte svara på om så fortfarande är fallet, säger åklagaren Louise Helleday.

Undersöker samband

Huruvida individens inblandningen i det kriminella nätverket kan hänga samman med händelserna vid Alléskolan är emellertid oklart.

– Vi undersöker alltid hur olika kriminella kopplingar kan ha ett samband med utredningen, säger Helleday.

Tidigare bråk kan ligga bakom

Eftersom att utredningen är pågående vill åklagaren inte gå in på detaljer kring vad som kan ha orsakat upploppet.

– Vi vet inte om den här grupperingen består av en tight konstellation, eller om det finns olika anledningar till att man deltagit i upploppet. Vi misstänker dock att händelsen hänger samman med ett tidigare bråk på skolan, säger Helleday.

Begär att få ta del av SVT:s material

Under fredagens lämnade åklagarmyndigheten in en ansökan till domstol om att få ta del av hela SVT:s inspelade material från platsen. SVT Nyheter fångade nämligen upploppet på film.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UPPLOPP I HALLSBERG

Mer i ämnet