Enligt SVT:s reporter på plats vid Alléskolan, ska stenar ha kastats mot polisen. Foto: SVT

Ungdomar kastade sten mot polis vid skola

Uppdaterad
Publicerad

Oroligheter utbröt plötsligt vid Alléskolan i Hallsberg. Sten och glasflaskor kastades mot både polisen och SVT:s team på plats. Elva personer har gripits för upploppet.
– Attacken kom som en blixt från klar himmel, säger polisen Mats Öhman.

SVT:s team på plats rapporterade att det stundvis var mycket stökigt på platsen, och att både polisen och SVT:s reportrar drabbades av stenkastning.

– Polisen har omhändertagit ett gäng ungdomar, sade SVT:s Anders Nord i en livesändning under förmiddagen.

– Men en annan gruppering maskerade ungdomar, lite längre bort, har ropat mot polisen och kastat sten. Insatsledaren gav då order om att polisen skulle sätta på sig hjälmar och närma sig ungdomarna, som då sprang från platsen, berättade Anders Nord.

Polisen uppskattar att någonstans mellan 15 och 30 personer ska ha deltagit i upploppet. Ingen person ska ha skadats.

Tiotal gripna

Polisen uppgav att man gripit elva personer. Samtliga elva personer har nu anhållits, misstänkta för våldsamt upplopp.

– Det var rätt obehagligt. Det var innan vi fått på oss hjälmar och attacken kom som blixt från en klar himmel. Hade någon fått en i huvudet hade det gått illa. Det var ganska nära att träffa polisen faktiskt, säger insatsledaren Mats Öhman.

Hör de till skolan?

– Nej, inte vad jag vet. De har sökt sig till skolan och det är vad jag förstår fortsättning av ett bråk som var i fredags.

Svt play: Se inslag från upploppet

I samband med upploppet skickade skolchefen Marie Kilk ut ett meddelande till alla skolans elever via SMS med formuleringen: ”Alla elever och personal som befinner sig på Alléskolan måste omgående ta sig in i skolans byggnader!!!!

Alla ingångar blockerade

– Det står väktare/lärare vid varje utgång så ingen får lämna den byggnad man befinner sig i. De har öppnat aulan så de som ej får plats i matsalen kan vistas i aulan. Alla sitter klistrade i fönsterna och kollar och folk pratar om att hundpatruller är på väg, sa en elev på Alléskolan i ett SMS till SVT Nyheter Örebro vid 12-tiden.

– Nu kommer det poliser med hjälmar, sa eleven.

”Stor gruppering”

SVT Nyheter har sökt skolchefen för att höra om hur skola och polis hanterar det som hände och hur de arbetar framåt. När skolchefen till sist ringer tillbaka är hon märkbart skakad.

Läs mer: Skolchefen: ”Självklart finns det en viss oro”

– Jag hade hoppats kunna ringa och berätta att vi hade poliser på området i förebyggande syfte. Men det visar sig att man har kommit tillbaka en stor gruppering just nu, sa Marie Kilk.

Vad säger elever och personal?

– De är ju tacksamma för informationen givetvis.

Men finns det en oro?

– Ja, det finns en oro, sa Marie Kilk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UPPLOPP I HALLSBERG

Mer i ämnet