Åklagaren yrkar på fängelse för upploppet i Hallsberg

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslutas rättegången gällande upploppet på Alléskolan i Hallsberg, som hållits bakom lyckta dörrar. Under förmiddagen lade åklagaren Louise Helleday fram sina yrkanden i Örebro tingsrätt.

På tisdagen meddelade åklagaren de yrkanden hon lagt fram under sista rättegångsdagen gällande upploppet i Hallsberg.

– Jag yrkar på två års fängelse för 27-åringen som anförare och anstiftare av upploppet. Det blir ingen åldersrabatt som det blir för övriga och gärningen är allvarligare när det gäller honom för att han har varit anförare och anstiftare, säger Louise Helleday.

Kastade stenar mot polisen

13 personer står åtalade, misstänkta för våldsamt upplopp, försök till grov misshandel och förberedelse till grov misshandel.

– För 15-åringen yrkar jag på ungdomstjänst och för övriga handlar det om allt från ungdomstjänst och skyddstillsyn till fängelse, säger Helleday.

Det gäller händelsen den 6 mars i år på Alléskolan i Hallsberg, då bland annat stenar kastades mot polis.

TV: Här kastar ungdomarna sten mot polisen

Rättegången startade den femte maj. Under den första rättegångsdagen tog tingsrätten beslutet att den skulle hållas bakom stängda dörrar med anledningen av att flera av de åtalade är under 18 år.

LÄS MER: Därför stängdes dörrarna under rättegången

Under den första rättegångsdagen tog tingsrätten beslutet att rättegången skulle hållas bakom stängda dörrar. Foto: Anders Nord /SVT

Gott bevisläge

På tisdagsförmiddagen inledde åklagaren Louise Helleday slutpläderingen där hon sammanfattade vad hon tycker kommit fram under rättegången.

– Där redogör jag för varför jag tycker det är styrkt med de olika rekvisiten, eftersom det är en ganska speciell konstruktion med våldsamt upplopp. Jag går igenom bevisningen och nu kommer jag att lägga fram vilka olika påföljder jag tycker det skall bli, säger Helleday.

En tungt vägande del av bevisningen har handlat om bilder på händelsen. Något åklagaren menar har underlättat utredningsarbetet.

– Bevisläget är gott tack vare alla filmer som finns, säger Louise Helleday

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UPPLOPP I HALLSBERG

Mer i ämnet