På lördagen invigdes Åsbro fritidsområde med traditonell bandklippning. Foto: Owee Edetun/läsarbild

Hundra år av föroreningar – nu blir marken fritidsområde

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen invigdes ett nytt fritidsområde i Åsbro på mark som under flera decennium förorenats av kreosot och arsenik – men som nu genomgått en omfattande sanering.

Marken i Åsbro som förorenats av impregneringsverksamhet i över hundra år har nu genomgått en omfattande sanering. Föroreningarna har bestått främst av arsenik och kreosot och nu är första etappen av marken färdigsanerad av den statliga myndigheten Sveriges geologiska undersökning, SGU.

– Vi har gjort det för det är gamla statliga verksamheter som har förorenat och som inte finns kvar, då har SGU ett ansvar, säger Helena Andersson, som är projektledare.

Nytt fritidsområde

Det som en gång var förorenad mark invigdes på lördagen som ett nytt fritidsområde för Åsbro, med naturlekplats och utegym. Åsbro intresseförening har fått vara med och tycka till om hur området ska se ut.

– Vi får ett enormt fint område här nere som alla Åsbrobor och andra kommer ha nytta av, säger Lars Wennborn, som är ordförande i föreningen.

Helen Andersson berättar att SGU jobbar med cirka 80 saneringsprojekt, men att det tar lång tid från det att man upptäcker föroreningar tills dess att de är åtgärdade.

– Det är väldigt roligt när man kommer till att det faktiskt blir klart ett område som kan nyttjas av befolkningen i Åsbro, det känns väldigt roligt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer