Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör verksamhetschefen för grundskolan i Örebro kommun berätta om lovskolans betydelse för högstadieeleverna. Foto: Emil Nylén Danielsson/SVT

Hundratals elever i Örebro anmälda till årets lovskola

Uppdaterad
Publicerad

För de allra flesta grundskoleelever är det sommarlov. Men runt 340 högstadielever i Örebro sitter fortfarande vid skolbänken och kämpar. Lovskolan ger en möjlighet att ta igen missade studier – och nå det betyg som inte var möjligt innan vårterminens slut.

– För niorna är det lite kniven mot strupen, säger grundskolechefen Mia Aversjö.

Alla skolhuvudmän är enligt lag skyldiga att erbjuda lovskola för elever i årskurs åtta och nio. I Örebro kommun, som i vissa fall även erbjuder lovskola till elever i sjuan, ges undervisning på samtliga högstadieskolor.

– Eleverna får under tio dagar fokusera på de ämnen där de behöver förbättra sina resultat, berättar Mia Aversjö, verksamhetschef för grundskolan i Örebro kommun

Hon betonar vikten av engagerade och behöriga lärare som känner sina elever väl och kan skräddarsy undervisningen efter deras behov.

Ökar behörigheten

Historiskt sett har lovskolan bidragit till att öka behörigheten till de nationella gymnasieprogrammen med två till tre procentenheter.

– Det är några fler elever som får möjlighet att börja nationellt program, förklarar hon.

Starta klippet för att höra mer om vilken betydelse lovskolan har.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Parastoo Najafi, som arbetar som lärare på lovskolan på Navets skola i Örebro, tycker om lovskolan. Foto: Emil Nylén Danielsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.