Matilda Marshall vill ta reda på hur vi förvarat mat över tid, och varför. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Hyrda frysfack eller abonnera på is? – Matilda forskar kring svenskars matförvaring

Uppdaterad
Publicerad

Hur förvarar vi mat i dag jämfört med för 100 år sedan? Och spelar det någon roll? Det forskar Matilda Marshall på.

Matilda Marshall är biträdande lektor i Grythyttan. Hon studerar hur matförvaringen förändrats från 1920-talet, när man började få elektriska kylskåp i hemmen, till idag.

Den största skillnaden över tid är främst att varje hem nu har kyl och frys. Förr fick man förlita sig på andra sätt att förvara mat, till exempel ett ventilerat skafferi eller att abonnera på is.

Campus Grythyttan

– Den smälte ju ganska snabbt så därför fick man ju fylla på, kanske en gång i veckan, säger hon.

Teknik och ekonomi spelar roll

Under 50-talet utvecklades tekniken och de ekonomiska förutsättningarna förbättrades, och kylskåp i hemmen blev allt vanligare. I dag är vi i princip beroende av kyl och frys, och vanan och tekniken att förvara mat på andra sätt har försvunnit, menar Matilda Marshall.

– Vi har också blivit så vana vid att ha tillgång till färsk mjölk, att vi kanske kopplat bort sinnena lite. Hur luktar egentligen mjölken när den blivit för sur? I dag styr bäst-före-datumen.

Hyrde frysfack

I samband med den utvecklingen skedde även ett skifte i var vi förvarar maten.

– På 50-talet fanns det andelsfrysar eller frysanläggningar där man kunde hyra ett fack. Då fick man gå till andra sidan byn eller till mejeriet, för att hämta sin frysta skinka.

Samtidigt tror hon att vi kan lära av de förvaringssystem som gått ur tiden.

– Det kan finnas tekniker och metoder som är användbara för utformandet av ett hållbart kök i framtiden. Det finns i dag önskemål om ventilerade skafferier och jordkällare som inte är beroende av el. Kanske kan man utveckla dessa på sätt som är hållbara utifrån dagens förutsättningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Campus Grythyttan

Mer i ämnet