Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar studenterna vad det är för rätter de har skapat. Foto: Sami Al-Ansi/SVT

Här är framtidens mat – studenter visade matinnovationer i Hällefors

Uppdaterad
Publicerad

Kan snäckor bli en bärande ingrediens i framtidens toast skagen? Det tror studenter vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. Under tio veckor har de genom en kurs tänkt utanför boxen och lagat maträtter av råvaror som finns i Hällefors kommun.

Starta klippet för att se resultaten av studenternas utmaning.

Projektet går ut på att göra Hällefors med självförsörjande, vilket SVT Nyheter Örebro tidigare rapporterat. I veckan var det dags för presentation av de idéer som arbetats fram under den tio veckor långa kursen. Det var en stor uppslutning, bland annat var representanter från kommunen, regionen och länsstyrelsen på plats.  

Campus Grythyttan

Under arbetets gång visade det sig att det finns mer i Hällefors kommun än vad studenterna trodde från början. En stor utmaning var att smalna av.  

– Det är verkligen bara att promenera några meter ut, så kan man få tag på smaker som vi aldrig någonsin tidigare varit nära, säger studenten Ella Widström.  

Nytt tänk inför framtida yrket 

Kursen gett studenterna många nya idéer. Bland annat hur de kan ta in nya tankegångar i vardagen och yrket framöver. En av grupperna ville se hur de kunde ta tillvara på allt från bikupan. Bland annat serverades drönarlarv tillsammans med andra råvaror i en krustad. 

– Vi vill bli biodlare, man ser cirkulära kretslopp på ett helt annat sett nu och det finns väldigt mycket möjligheter, säger studenten Frida Jerlin. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Campus Grythyttan

Mer i ämnet