Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet vad studenten Ella Widström jobbar med för utmaningar. Foto: Fanny Hult/SVT

Restaurangstudenternas utmaning: Göra Hällefors mer självförsörjande

Uppdaterad
Publicerad

Studenter från på restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan har fått i uppdrag att ta reda på hur ett självförsörjande Hällefors kan smaka. Idag är kommunen endast självförsörjande till sex procent, så det är en del utmaningar som väntar. 

Hör i klippet om innebörden av en låg självförsörjningsgrad och vad studenterna jobbar med för utmaningar.

Det är Hällefors kommun som är uppdragsgivare, med bidrag från Region Örebro län. Utförare är studenter som läser tredje året på Restaurang-och hotellhögskolan i Grythyttan. 

Campus Grythyttan

Förra året fanns ett liknande uppdrag från kommunen, då kopplat till hållbarhetsmålet Agenda 2030. 

– Sen kom kriget i Ukraina och då tänkte jag att jag behöver vrida till det här, och därför handlar det om självförsörjningsgraden, vad kan ett självförsörjande Hällefors smaka? säger Annika Göran-Rodell, adjunkt.

Låg självförsörjningsgrad

I köket arbetar studenterna för fullt med att komponera rätter av det som redan finns. Arbetet ska betygsättas efter kursens slut. I november kommer studenterna också pitcha in sina rätter till regionen, Hällefors kommun och länsstyrelsen. 

– Vår grupp är väldigt intresserade av att det finns många roliga invasiva arter här i Hällefors, vilket kan öka kommunens självförsörjandegrad på egen mat, säger Viktor Breström som studerar till kulinarisk kock.

Viktor Breström studerar till kulinarisk kock. Foto: Fanny Hult/SVT

Idag är Sverige endast helt självförsörjande på morötter, spannmål och socker. Kursen hoppas Annika Göran-Rodell ska bidra till inspiration för högre självförsörjning.  

– Jag hoppas att kursen kommer att hjälpa och ge en förståelse, både i kommunen och att det kan ge idéer till andra hur vi kan få en större självförsörjningsgrad, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Campus Grythyttan

Mer i ämnet