Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Sjerling är vd på Hallbo. Foto: Åsa Svennebäck / SVT

Hyresförhandlingarna i Hallsberg klara

Uppdaterad
Publicerad

Hyresförhandlingarna mellan Hallsbergs kommunala bostadsstiftelse Hallbo, och Hyresgästföreningen är nu klara. Hallbo hade begärt 7,26 procent och hade lagt fram en nollbudget utifrån det. Men så blev det inte.

– Det kanske blir sämre skötsel, vi måste hitta pengar nånstans, säger Peter Sjerling, vd på Hallbo.

Efter en process med medling och strandning har ett besked lämnats från centralt håll via Hyresmarknadskommittén. En oberoende ordförande har meddelat att hyrorna höjs med 4,5 procent från den första januari.

– Resultatet innebär att det till slut blir en rimlig hyreshöjning för Hallbos hyresgäster även om den är högre än normalt, säger Hyresgästföreningens förhandlare Jonas Gabrielsson i ett pressmeddelande.

Hyror 2023 i Örebro län

Missnöje hos Hallbo

På Hallbo råder det dock en stor besvikelse över utfallet. Det eftersom man anser ratt höjningen inte återspeglar sig i den modell man arbetat efter i förhandlingarna, där fem olika faktorer som rör kostnadsutvecklingen i samhället varit i fokus.

– Hallbo tappar genom den beslutade uppgörelsen ca 1,6 miljoner i intäkter för 2023. Det är ett stort tapp sett i ljuset av höga elpriser, betydligt högre räntenivåer samt EONs höjning av priset på fjärrvärme som innebär en ökning med 17% för oss, säger Peter Sjerling, vd på Hallbo.

Så mycket innebär höjningen

En hyreshöjning på 4,5 % innebär 225 kr i månaden om månadshyran är 5 000 kr. Med en hyra på 7 000 kr blir höjningen 310 kr.

Hallbo förfogar över 697 lägenheter.

Källa: Hyresgästföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hyror 2023 i Örebro län

Mer i ämnet