Stort engagemang när Lekeberg samlar in till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Till en lada utanför Fjugesta vallfärdar just nu människor för att skänka täcken, kuddar, kläder och mat till människor i Ukraina som befinner sig på flykt. Därifrån går sedan lastbilar till Göteborg som lastar vidare allt i bussar till södra Polen där många flyktingar nu samlas.

Johnny Sandström måste samla sig en stund innan han kan svara på frågan varför han skänker saker till de nödställda i Ukraina.

– Jag tänker så mycket på det här som händer nu, säger han. Det är så många som lider och det är en konflikt där det inte gick att förutse att det skulle gå såhär långt.

Örebro län och kriget i Ukraina

Sebastian Wilhelmsson som ordnat hjälpsändningar till allt från skogsbranden i Västmanland till de fattigaste områdena i Thailand sedan 2014 berättar att viljan att hjälpa gjort att han snart växer ur sitt förråd i en lada utanför Fjugesta. På mindre än ett dygn.

Stor vilja att hjälpa

– Men jag slutar inte att ta emot saker för det, säger han. Det kommer att krävas fler rundor.

Efter att ha organiserat laster med mat och förnödenheter under lång tid har han byggt upp ett stort kontaktnät. Men han konstaterar att han inte är ensam om att ordna insamlingar den här gången.

– Det pågår sammanlagt tre i lilla Lekeberg just nu, konstaterar han. Det säger något om engagemanget.

Hör honom berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örebro län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet