Foto: SVT

Örebro Pride 2015 – här är alla välkomna

Uppdaterad
Publicerad

Förra året deltog närmare 10.000 personer under pridedagarna i Örebro. I år hoppas grundaren Anna Örenius på ännu större deltagande.

Behovet av utbildning och uppmärksamet kring hbtq-frågor är stort, enligt Pridegeneralen.

– Många behöver rena baskunskaper i den här frågan, trots att det är 2015, menar Anna Örenius.

Örebro Pride 2015

Fortfarande är det också svårt för hbtq-personer att vara öppna med sin läggning. Jargongen på företag och idrottsorganisationer kan vara hård.

– Det finns framförallt en viss ton inom manliga sporter där man skriker ”jävla bögar” om det går dåligt. Som hbtq-person är det självklart att man inte känner sig välkommen då.

Enligt traditionen avslutas prideveckan med en parad genom Örebro. I år kommer även uniformerad polis att delta för första gången.

– Det tycker vi är jättekul, säger Anna Öreniu. De är varmt välkomna!

Om Örebro Pride

För tre år sedan började tankarna om en pridefestival i Örebro att ta fart för att belysa hbtq-frågor och mänskliga rättigheter.

Efter det har festivalen växt mer och mer för varje år, och nu över helgen kommer festivalen att pågå i Örebro.

Höjdpunkten för många är paraden på lördag och den efterföljande festen i stadsparken. Förutom föreläsningar kommer även artister som Mariette, Beatrice Eli och Mollgan att uppträda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örebro Pride 2015

Mer i ämnet