Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Infektionsklinikens chef Jan Källman och infektionsläkaren Pernilla Kihlberg vid universitetssjukhuset i Örebro vittnar om en utarbetad personal och oron inför hösten och vintern mot bakgrund av släppta restriktionerna. Foto: Johannes Weckström /SVT

Infektionsläkarnas oro inför hösten och vintern

Uppdaterad
Publicerad

Just nu håller vårdpersonalen vid Universitetssjukhuset i Örebro andan efter de släppta restriktionerna. Vid infektionskliniken är bristen på vårdplatser en oroande faktor och läkarna där kommer med flera uppmaningar.

De litar förvisso på Folkhälsomyndigheten, men oroas av rapporterna om en befolkning som likt kossor om våren släppts ut på grönbete efter ett och ett halvt år med restriktioner. Arenor, dansgolv och salonger fylls – därmed ökar även riskerna för smittspridning. Och även om det sker från låga nivåer kan det innebära stora påfrestningar på vården. Det viktigaste rådet riktas därför till de ovaccinerade.

– Själv blir man inte lika sjuk, man undviker smitta andra och för det tredje minskar man belastningen för oss, säger Jan Källman, klinikchef vid infektionskliniken på Universitetssjukhuset i Örebro.

Hör honom samt kollegan och infektionsläkaren Pernilla Kihlberg berätta mer om nuläget i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet